Sponseret indholdTophistorie

Smartlys kan bruges til meget mere, end du tror

Bruger du smartlys på samme måde, som du tidligere brugte almindeligt lys? Så går du glip af en masse muligheder.

Sponseret indhold – denne artikel præsenteres af Ledvance

Smartlys – eller intelligent belysning – åbner en verden af muligheder for, hvordan man bruger lys i sin hverdag. Desværre er der rigtig mange, som ikke har fået øjnene op for de mange muligheder. Måske oplever de, at smartlys er unødvendigt for, hvor svært er det egentlig at tænde og slukke på en kontakt? Eller også har de smartlys, men er tilfredse med, at lyset tænder og slukker selv, eller at de kan styre det med for eksempel Google Assistent. 

Uanset om du tilhører den ene eller den anden gruppe, så snyder du dig selv for en masse muligheder. Smartlys er nemlig meget mere end det lys, vi er vant til. Og det kan både gøre hverdagen nemmere og mere behagelig for dig. 

 

I min egen familie har vi haft smartlys i et par år. Til at begynde med var det mest som et forsøg, fordi vi (læs: jeg) rigtig godt kan lide ny teknologi. Vores forventninger var dog begrænsede. Det er jo egentlig kun en anden slags pærer, tænkte vi. Der gik dog ikke længe, før vi opdagede, at smartlys er meget mere end det, vi var vant til. Vi lagde ud med at indstille lyset i de forskellige rum til at tænde og slukke på tidspunkter, der passer til vores dagsrytme. Det vil sige, at lyset i stue og køkken tænder lidt før vi står op og slukker efter, at vi går i seng. Når den sidste i husstanden tager hjemmefra, slukker alt lys i huset automatisk – og tænder, når vi kommer hjem igen. Til at begynde med kom vi ofte til at slukke på kontakterne. Men der gik ikke længe, før vi helt glemte, at vi nogensinde havde brugt kontakterne. Vi fik en oplevelse af, at lyset er der, når vi har brug for det – og omvendt er slukket, når vi ikke behøver det. 

Nogle rum var lidt mere udfordrende. Fx bad og toilet og bryggers. Her giver det ikke mening at have lyset tændt hele tiden. Omvendt skal det være tændt, når man opholder sig i rummene, fordi de er for mørke til, at dagslys er nok til at det er rart. Derfor købte vi rumfølere, som taler sammen med smartlys-produkterne, til disse rum. Det gjorde forskellen. Samtidig kan vi nu indstille lyset, så det er klart og opkvikkende om morgenen, normalt i løbet af dagen og dæmpet, når man skal på toilettet om natten.

 

Den oplevelse gav os mod på at lege lidt mere med farver og lysets tone. Smartlys giver mulighed for at indstille lysstyrke, varme og ikke mindst farve individuelt for hver lysenhed. Det vil sige, at man kan lave hyggebelysning i den ene ende af stuen og klart læselys i den anden. Og hvis man vil, kan man bytte zonerne om uden at skulle skifte hver eneste pære i rummet. Det har vi udnyttet meget. 

Vi kan også bruge farvet belysning til at skabe en stemning. Første forsøg med det var i forbindelse med en halloweenfest for børnene. Ved hjælp af en app fik vi lyset i de forskellige lamper og værelser til at skifte mellem forskellige farver i forhold til musik og lyd. Effekten var overvældende. Siden da har vi brugt farvet lys til at skabe stemning i forskellige sammenhænge. Når vi har gæster, kan farvet lys i et hjørne være en god effekt. Min datter kan godt lide at falde i søvn til en dæmpet lyserød – og min søn synes, det er sejt at hans lysbånd klæder hele værelset i blåt, når han gamer.

Endelig er det værd at nævne, at vi føler os langt mere sikre efter, at vi har fået smartlys. Når vi er væk i længere tid, kan vi programmere lyset til at tænde i forskellige rum på forskellige tidspunkter. Eller vi kan styre det direkte fra telefonen, selv om vi sidder på en café i Barcelona. På den måde ser vores hjem beboet ud på en helt anden måde, end hvis der er to lamper, som tænder hver dag kl. 17.30 og slukker fire timer senere. Det trick har tyvene nemlig lært at gennemskue.

 

Vi er kort sagt gået fra ”det kan da være meget sjovt” til, at smartlys er en uundværlig del af vores hverdag. Og vi vil gerne inspirere andre til at få den samme oplevelse. For at åbne denne verden af smart-belysning for dig, har jeg lavet en lille oversigt over mulighederne med Smartlys. Her kan du læse om:

  1. Hvilke produkter findes der?
  2. Hvad er lysbånd  – og hvorfor er de et godt valg?
  3. Kan smartlys bruges i haven?
  4. Er lyset lige så godt som det, jeg bruger nu?
  5. Hvad med mine designerlamper med specialpærer?

Hvilke produkter findes der?

Grundlæggende findes der tre teknologier inden for smart belysning: WiFi, Bluetooth og Zigbee. Du kan læse mere om de tre teknologier i denne artikel.

Hvad angår produkter, er der sket meget de senere år. Der findes mange forskellige typer af intelligent belysning, og mange producenter har overlappende produkter. Så jeg vil for overskuelighedens skyld fokusere på Zigbee-produkter fra Ledvance. Du kan læse mere om deres Bluetooth- og WiFi-løsninger her.

 

Jeg har valgt Zigbee-løsningen, fordi jeg i forvejen havde nogle andre smarthjem-produkter fra andre producenter. Zigbee er en standard, som gør, at de kan tale sammen, hvis bare man har en hub/gateway/bridge.

Almindelige lyskilder gør det let at komme i gang og passer i de fleste standardlamper.

 

  • Standard E27: Erstatter en 60W glødepære og kan fås i tre varianter – almindelig dæmpbar, med tunable white (justerbar hvidnuance) og RGBW som giver mulighed for at vælge mellem millioner af farver.
  • Kerte E14: Erstatter en 40W glødepærer og fås i to varianter – almindelig dæmpbar og med tunable white (justerbar hvidnuance).
  • Krone E14: Fås i samme varianter som kertepæren, bare i kroneform.
Varianter.

I løbet af kort tid, lanceres de helt nye ZigBee filament pærer også, som giver et dekorativt look.

Reflektorlyskilder bruges stadig i langt højere grad i nybygget hjem. PAR16 GU10 lyskilder er den mest bruge type lyskilde i indbygningsspot. SMART+ GU10 ZigBee lyskilderne fås med 350 lumen til erstatning for 50W halogenpærer. Igen kan du vælge mellem standard dæmpbare typer, tunable white og RGBW-varianter.

 

Hvad er lightstrips – og hvorfor er de et godt valg?

Et lightstrip kan beskrives som en kæde af LED-dioder, der er indkapslet i plastik. Den er bøjelig og monteres helt enkelt, fordi den har en selvklæbende bagside. Ledvance-lightstrips hedder SMART+ FLEX og har en længde på 120 cm, men kan deles i tre, hvis man har behov for det. De kan også forlænges ved hjælp af en såkaldt SMART+ FLEX 2P EXTENSION.

Jeg bruger lightstrips flere steder i hjemmet. Som nævnt har min søn én på sit værelse, som han bruger til at skabe stemning, når han gamer. Men jeg bruger den også til at vække ham med om morgenen: Kl. 6.30 tænder den på lavt blus, og i løbet af ti minutter blænder den lige så roligt op på fuld kraft. Det gør, at han vågner på en behagelig måde i sit eget tempo. I modsætning til, hvis det er et vækkeur, eller, endnu værre, hans far, der står og rusker i ham.

I køkkenet giver lightstrips mulighed for en rigtigt flot effekt og et godt arbejdslys.

Vi har også lightstrips i bryggerset, hvor den er placeret under et overskab. Vi havde svært ved at få lys på det bord, vi bruger til at lægge tøj sammen. I første omgang overvejede vi indbygningsspots. Men det virkede som et lidt for stort projekt at gå i gang med. Så da vi opdagede de smarte lysbånd, som blot skal klæbes op og sættes i stikket, var det den løsning, vi valgte. Resultatet er overbevisende. Nu har vi et fuldt oplyst bord med mulighed for at sætte lige præcis den lysstyrke og farve, vi har lyst til. Lightstrippen taler naturligvis sammen med de andre lamper i bryggers (og det tilstødende toilet), så alt tændes samtidigt. 

En anden mulighed for at anvende lighstrips er i soveværelset. Mange oplever, at det er svært at få den rette belysning i det værelse, hvor man faktisk opholder sig mere, end man tror. Nogle gange har man brug for klart og kraftigt lys, når man skal vælge tøj eller læse. Andre gange vil man have et dæmpet og søvnigt lys, når man skal falde i søvn eller vågner om natten. Andre gange igen vil man bare gerne skabe lidt god stemning.  Her er lightstrips geniale. Både fordi de giver mulighed for alle de ovennævnte former for belysning. Men også fordi de kan sættes diskret og give et skønt indirekte lys, der både er stemningsfuldt og praktisk.

Kan smartlys bruges i haven?

Det kan du tro. Og også på terrassen. Ledvance har flere produkter, som er lige til at sætte op og begynde at bruge. Ved at placere forskellige produkter på strategisk udvalgte steder, kan man skabe en fantastisk stemning. Når man holder fest, kan man skrue op for farverne og skabe en kulisse, der er som taget lige ud af Hollywood. Men også til hverdag vil man glæde sig over det praktiske lys, der giver mulighed for at nyde haven, selv om det er blevet mørkt. 

En udendørs lightstrip giver masser af stemning på terrassen eller i haven

Der er flere fordele ved at vælge smartlys i haven. De er lette at installere og giver langt større frihed til at flytte rundt på lyset end med traditionelt havelys. Men den helt store gevinst er, at man kan styre hvert armatur individuelt. Det vil sige, at man kan tænde, slukke og indstille lysintensitet og farve, præcis, som man vil. Det er naturligvis også muligt at indstille lyset til at tænde på bestemte tidspunkter. Eller man kan sætte en føler på, så de tænder, når det bliver mørkt. 

Er lyset lige så godt som det, jeg bruger nu?

En typisk bekymring hos mange, der skifter til smartlys er, om det er lige så godt som ”almindeligt” lys. Svaret er, at lyset er mindst lige så godt som det, du er vant til. Man skal naturligvis vælge den rette lyskilde i forhold til behovet. Men det er jo ikke anderledes end med andre former for lys. Til gengæld får man fuldstændig kontrol med sit lys. Som beskrevet oven for kan du med smartlys få lige det lys, du vil have. Om morgenen vil man måske have én slags lys. Når man spiser aftensmad, vil man have en anden slags lys. Og når man sidder og hygger efter maden, vil man have en tredje slags. Det giver smartlys mulighed for, helt uden at man skal installere lysdæmpere eller andre tekniske løsninger.

Hvad med mine designerlamper med specialpærer?

En ting, der har irriteret mig tidligere var, at jeg har nogle lamper, som kræver specialpærer. Det har betydet, at jeg ikke kunne styre dem på samme måde som resten af lyset i mit hjem. Ja ja, det lyder som et minimalt problem. Men når man er blevet vant til, at lys er noget, der bare er der, uden at man skal gøre noget, så er det faktisk irriterende. Men nu er det heldigvis muligt, at Smart+ Plug fra Ledvance, som er en adapter, man sætter mellem stikket fra lampen og stikkontakten. På den måde kan man koble sin fine designerlampe sammen med resten af systemet. Det har virkelig været en gamechanger i vores hjem, hvor vi faktisk så småt var holdt op med at tænde for disse lamper.

Sammenfatning:

Det kræver lidt energi og nogle penge at komme i gang med smartlys. Men når man først har fået sat systemet op og har vænnet sig til at holde nallerne væk fra kontakterne, så er det det helt fantastisk. Vi har i hvert fald ikke tænkt os at gå tilbage til det lys, vi havde tidligere. Faktisk er vi blevet afhængige af vores smartlys.

Vil du læse mere om smartlys og hvilke muligheder, det giver? Så kan du finde masser af information her.

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.