Sonos har hevet kolossen Google i retten. Sonos håber at retten vil stoppe salget af Googles højttalere, smartphones og bærbare computere i USA. Årsagen: Sonos beskylder Google for at krænke fem patenter, der gør det muligt for trådløse højttalere at oprette forbindelse og synkronisere med hinanden.
Sonos langer samtidig ud efter Amazon, som de anklager for samme forbrydelse – men har af ressourcemæssige årsager valgt kun at stævne Google, for derigennem at skabe præcedens, skriver Wall Street Journal.
Men sagen handler ikke bare om teknologi. Den juridiske handling er kulminationen på flere år med voksende afhængighed af både Google og Amazon, som siden har brugte deres størerelse til at klemme den amerikanske højttalerproducent, fortæller chefer fra virksomheden til avisen.
Uden skam og helt bevidst
Sonos og Google indgik de første samarbejder i 2013, hvor Google fik fri adgang til Sonos teknologi – tre år senere introducerede Google sine egne højttalere. Google og Amazon sælger nu lige så mange højttalere om måneden, som Sonos gør på et år, skriver avisen.
“Google har uden skam og helt bevidst kopieret vores patenterede teknologi,” siger CEO Patrick Spence i en udtalelse til New York Times. ”På trods af vores gentagne og omfattende indsats i de sidste par år har Google ikke vist nogen vilje til at samarbejde med os om en gensidigt fordelagtig løsning. Vi har intet andet valg end at sagsøge. ”
Google afviser, ikke overraskende, anklagerne. Google-talsmand Jose Castaneda siger til avisen at de er ”skuffede over at Sonos tager sagen i retten, i stedet for at fortsætte forhandlingerne”. Han siger også, at Google bestrider påstandene og vil ”forsvare dem kraftigt”.
Hvad nu, Google Assistant?
Interessant nok er det ikke mere end et halvt år siden at Sonos tilføjede Google Assistant til sine intelligente højttalere – efter at funktionen var blevet forsinket af flere omgange. I Danmark fungerede det først i september måned. Det bliver interessant at se, hvordan slagsmålet mellem de to virksomheder vil påvirke det samarbejde. Det er ikke utænkeligt, at den ene eller anden part ser sig nødsaget til at trække integrationen som en konsekvens.