Det skal være lettere at opføre batterifabrikker i Sverige, mener landets regering. Det skal være med til at sikre, at Sverige bliver førende inden for elektrificering i bilindustrien. Regeringen giver derfor brancheorganisationen Business Sweden opgaven med at koordinere store batteriinstallationer i landet.
“Bilindustrien er vigtig for Sveriges økonomi og konkurrenceevne og er nøglen til, at Sverige er førende i omstillingen,” siger energi-, erhvervs- og erhvervsminister Ebba Busch.
I en pressemeddelelse skriver den svenske regering, at bilproducenter investerer massivt i elektrificering, heriblandt batteriudvikling og produktion. Etableringen af disse batterifabrikker forventes at skabe tusindvis af arbejdspladser.
Men at bygge en batterifabrik stiller også høje krav til samfundet. Ikke mindst når det kommer til infrastruktur, energiforsyning, tilladelser, kompetenceforsyning og adgang til boliger i de pågældende regioner. Det skal gøres nemmere, og det skal Business Sweden sørge for.
I forvejen har Sverige flere batterifabrikker. Volvo Car Group og Northvolt AB har en fælles gigafabrik, samt et batteriforsknings- og udviklingscenter i Gøteborg. Volvo bygger på en batterifabrik i Mariestad og Scania AB bygger på et batterianlæg i Södertälje.
Glade bilproducenter
Tiltaget hilses naturligvis velkomment af bilproducenterne.
”Vores tids vigtigste udfordring – en hurtig omstilling til et bæredygtigt samfund – kræver nye måder at arbejde på. At få denne opgave på plads er et nødvendigt og velkomment skridt for Sverige. Vi ser frem til hurtigere procedurer, enklere regulering og bedre koordinering af de nødvendige forhold, som erhvervslivet og politikerne ønsker at se for at sætte gang i tempoet i den store industrielle omstilling, som vi står midt i,” siger Martin Lundstedt, adm. direktør for Volvo Group.
“Scania gennemgår sin største transformation nogensinde. Et helt nyt batterisamlingsanlæg åbner i Södertälje til efteråret. Det er investeringer for flere milliarder kroner, som er en reel del af klimaomstillingen. Svensk lederskab på klimaområdet er derfor vigtigt. Vi håber, at tiltaget vil betyde konkret handling i vigtige spørgsmål som tilladelsesprocesser, elnet og kompetenceforsyning. Sverige er et lille, men vigtigt hjemmemarked for Scania,” siger Christian Levin, administrerende direktør for Scania og Traton.