Teknologi

Tabet af ARM er en potentiel katastrofe for Huawei

Tabet af ARM kan tvinge Huawei til at droppe sine egne Kirin-processorer og skabe sin egen chiparkitektur – en opgave, der i bedste fald tager adskillige år.

Den britisk baserede leverandør af halvlederteknologi til processorer, ARM, meddelte forleden, at de vil standse al levering og samarbejde med Huawei. Og det mener analytikere verden over, er et langt større problem for Huawei end tabet af Android-operativsystemet. Det kan nemlig betyde, at Huawei ikke længere kan udvikle på sine Kirin-processorer, men må starte helt forfra med en ny chiparkitektur – en udviklingsopgave der normalt tager adskillige år.

Det er de færreste forbrugere, der har hørt om ARM, men det engelske firma ejer licenser, der er helt essentielle for at kunne udvikle chips og processorer. Groft sagt samtlige smartphoneproducenter licenserer ARMs CPU- og/eller GPU-designs til sine processorer. Både Qualcomms chips, Samsungs Exynos-chip og altså Huaweis HiSilicon-udviklede Kirin-processor er baseret på ARM-teknologi. Der er ARM-teknologi i både Samsung Galaxy, Google Pixel, Huaweis telefoner – og stort set alle andre Android-telefoner på markedet.

 

Vil tage årevis

Ifølge flere medier vil Huawei fortsat have mulighed for at producere de eksisterende udgaver af Kirin-processorerne (den seneste er Kirin 980) – og muligvis også den næste generation, der hedder Kirin 985. Men Huawei kan ikke udvikle videre på de nuværende Kirin-chips, da de ikke må baseres på ARM-teknologi. 

Der er i øjeblikket kun tre arkitekturer, der er kompatible med Android; ARM, Intels x86 og den amerikanske MIPS. Ingen af disse teknologier vil være tilgængelig for Huawei på grund af Trumps handelsforbud. Det betyder, at Huawei – hvis ARM-aftalen ikke genoptages – enten må fortsætte med at bruge de nuværende Kirin-processorer i kommende telefoner eller må udvikle sin helt egen chiparkitektur for at kunne følge med konkurrenterne. En opgave, der i bedste fald vil tage årevis og i værste fald slet ikke kan lade sig gøre. Det lykkedes ikke for Intel, da de forsøgte at gøre sin x86-arkitekturen til standard.

 

For at gøre ondt værre er også store dele af Huaweis 5G-netværksudstyr baseret på ARM-teknologi. Huawei kan heller ikke købe teknologi af AMD eller Intel, hvorfor kinesernes produktion af bærbare og computere også vil lide.

Mulige løsninger

Ud over at begynde opbygningen af sin helt egen chiparkitektur er Huaweis bedste håb, at ARM-aftalen kan genoptages og det er ikke helt urealistisk. I en udtalelse til pressen siger ARM, at de ”ser HiSilicon som en meget vigtig partner. Vi leder efter en løsning inden for lovene og reglerne”. 

Huawei siger til gengæld: ”Vi værdsætter vores tætte relationer med vores partnere, men anerkender det pres, nogle af dem er under, som følge af politisk motiverede beslutninger. Vi er overbeviste om, at denne beklagelige situation kan løses, og vores prioritet forbliver fortsat at levere teknologi og produkter af verdensklasse til vores kunder over hele verden.”

 

Læs også disse interessante analyser af situationen:

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.