TeknologiTophistorie

Udviklere går i kødet på forhadt App Store-skat

1.500 britiske app-udviklere har sagsøgt Apple for knapt 7 milliarder kroner, på grund af den forhadte App Store-skat.

1.566 britiske app-udviklere er gået sammen mod Apple i et forsøg på at få 785 millioner pund – omkring 6,8 milliarder kroner – fra virksomheden. Årsagen er det gebyr, Apple tager af udviklernes omsætning i App Store. Den såkaldte App Store-skat. Den er på mellem 15 og 30 procent og det er for meget, mener gruppen.

Det er det britiske konkurrencenævn, Competition Appeal Tribunal, der skal føre retssagen. I spidsen for udviklerne står en kapacitet, nemlig Sean Ennis, der er professor ved Center for Konkurrencepolitik ved University of East Anglia og tidligere økonom ved OECD.

 

“Apples gebyrer til app-udviklere er overdrevne og er kun mulige på grund af dets monopol på distribution af apps til iPhones og iPads. Gebyrerne er uretfærdige i sig selv og udgør af misbrug af prisfastsættelse. De skader både app-udviklere og app-købere,” siger Ennis i en erklæring.

De britiske udviklere er langt fra de eneste, der har set sig sure på Apples App Store-skat. I USA verserer en sag mellem Apple og spiludvikleren Epic Games om samme problemstilling.

 

EU’s Margrethe Vestager har længe haft et horn i siden på gebyret. Noget EU forsøger at lovgive sig ud af ved hjælp af den såkaldte Digital Markets Act, der træder i kraft i 2024. Blandt andet ved at kræve, at Apple skal give adgang til alternative app-butikker på iPhone og iPad.

Apple har konsekvent forsvaret sig med at det vil gå ud over sikkerheden i deres produkter. Samtidig argumenterer de med, at App Store hjælper europæiske udviklere med at få adgang til markeder og kunder i 175 lande rundt om i verden.

Apple har dog givet visse indrømmelser. Eksempelvis har de åbnet for, at der i apps nu kan henvises til en ekstern betalingsside. Dermed kan udviklerne omgå Apples betalingssystem – og App Store-skatten.

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.