Det er blevet tid til endnu en endnu en USB-standard, nemlig USB4 der blev annonceret i sidste uge, og hvis du er lidt forvirret over alle USB-standarderne, er du ikke alene. Det er et syndigt rod. Men USB4 lover hastigheder på op til 40Gbps – det er fire gange mere end den nuværende USB 3.1 – hvilket er fantastisk, hvis du skal tilslutte eksterne harddiske eller skærme til dit system.
USB4 vil også understøtte opladning med op til 100 watt og kan køre to 4K-skærme eller en enkelt 5K-skærm. Thunderbolt 3 vil nemlig blive “bygget ind” i USB4, så der bliver mulighed for at serieforbinde enheder – noget USB aldrig har kunnet.
Endnu en god nyhed er, at USB4 er bagudkompatibel med forrige USB-standarder. Den har altså alle muligheder for at rydde op i det syndige rod, der omgiver USB-standarderne.
Hold godt fast …
Så langt, så godt, men nu skal du holde fast. Den seneste USB-standard der er i brug er USB 3.1, men der findes faktisk ikke mange enheder der bruger det endnu (de seneste Macbook Pro-maskiner gør). USB 3.2 standarden ER blevet defineret, men der kommer først konkrete produkter senere på året. I mellemtiden er så USB4 blevet præsenteret.
Og for at gøre forvirringen komplet, så har USB Promoter Group, der står bag USB-standarden, samtidig valgt at omdøbe tidligere versioner af teknologien, så USB 3.0 er blevet til USB 3.2 Gen 1 og USB 3.1 er blevet til USB 3.2 Gen 2.
Den seneste version USB 3.2 er ligeledes blevet omdøbt til USB 3.2 Gen 2×2 – hvor 2×2 refererer til, at muligheden for at bruge to højhastighedskanaler i samme kabel, så der kan opnås en maksimal hastighed på 20Gbps. USB 3.1 (nu: USB 3.2 Gen 2) har en maksimal hastighed på 10Gbps, mens den gamle USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1) har et maks på 5Gbps.
Hvad med USB-C?
Men hov, hvad med USB-C, vil nogen måske spørge. USB-C er ikke en overførselsstandard, men derimod en definition på stikkets form. Med andre ord: Ikke alle USB-C-stik har den samme USB-teknologi. Producenterne kan vælge at putte forskellige USB-teknologier/hastigheder i stikket, baseret på ønsker og – naturligvis – økonomi.
Det er et syndigt rod af stadarder, som er komplet umuligt at finde rundt i – og man kunne håbe på, at producenterne med præsentationen af USB4 vil springe USB 3.2 Gen 2×2 over og fortsætte direkte til USB4. Det kunne nedbringe forvirringen. USB4 forventes først at komme i produkter i løbet af 2020, men når det sker, kan vi måske endelig få orden i USB-kaoset.