Teknologi

Verdens første batteriløse Bluetooth-chip henter strøm via luften

Internet of Things kan få helt nyt liv med en ny Bluetooth chip, der får strøm fra radiobølgerne omkring os.

Alle tegn tyder på, at vi nærmer os en verden, hvor alle vores ting kan ”tale” med hinanden; tøj kan sende beskeder til mobiltelefonen, når det trænger til at blive vasket og når mælkens udløbsdato nærmer sig, bestilles der automatisk nye forsyninger. Men skal tingene kobles på internettet kræver de batteri og det har hidtil sat en begrænsning på hvor små og billige de kan blive.

En helt ny og papirstynd Bluetooth-chip, der ikke kræver batteri, kan være løsningen på problemet. 

 

Mandag demonstrerede israelske Williot sin nye chip, der kan høste energi fra radiobølgerne omkring os – eksempelvis wifi, Bluetooth og mobilsignaler – og bruge den til at drive en Bluetooth-udrustet ARM-processor, der kan kobles til en vifte af sensorer.

Kan kombineres med sensorer

Wiliot hævder, at chippen er både billig at producere og nem at montere. Som eksempel nævner firmaet at chippen kan integreres i forbrugerelektronik, hvor den kan give adgang til en digital manual. Eller at den kan indlejres i tøj, hvorfra den kan sende data til vaskemaskinen om optimale vaskebetingelser.

 

Men de mest interessante muligheder opstår fordi chippen kan kombineres med sensorer. En temperatursensor kan advare, hvis en enhed bliver for kold eller for varm. En tryksensor kan mærke hvornår en beholder – eksempelvis en mælkekarton – er tom og bede et intelligent køleskab om at bestille nye forsyninger. 

Klar til massemarkedet næste år

Både Amazon og Samsung er meget interreserede i teknologien og har smidt finansiering efter Wiliot. Selv om den netop er blevet vist frem, regner de med at der går et års tid inden chippen er klar til at blive masseproduceret. Men allerede senere i år forventer Wiliot at kunne levere et begrænset antal til udvalgte partnere. 

 

Relaterede artikler

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.