Energistyrelsen afholder i dag den første og anden fase af frekvensauktionen, hvor TDC Net A/S, Hi3G Denmark ApS og TT-Netværket P/S, der er Telia og Telenors fælles infrastrukturselskab, kan byde på frekvenser i de fem frekvensbånd: 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3,5 GHz og 26 GHz.
Specielt 3,5 GHz er spændende, da det frekvensbånd er blevet identificeret af EU som et af pionerbåndene til udrulning af 5G i Europa. Det betyder, at vinderen af båndet vil være forpligtet til at udrulle tjenester hurtigere og bredere i Danmark, end markedet vil gøre af sig selv. Energistyrelsen har tidligere udstedt midlertidige tilladelser i 3,5 GHz-frekvensbåndet til forsøg med 5G.
Der stilles også dækningskrav i 2100 MHz-frekvensbåndet, der skal sikre bedre dækning i nogle områder, hvor der er i dag opleves dårlig mobildækning. Dækningskravet skal dermed forbedre oplevelsen generelt for de borgere, der bor, arbejder og færdes i områderne, herunder også for turister, oplyser Energistyrelsen.
Auktionen består af fem budfaser. Det vides ikke på forhånd, hvor længe auktionen varer, da dette afhænger af deltagernes efterspørgsel. Så snart resultatet kendes, vil Energistyrelsen offentliggøre dette i en pressemeddelelse.
- Første auktionsfase (11. marts): Fordeling af frekvenser med dækningskrav. Her tildeles frekvenser i 2100 MHz- og 3,5 GHz-frekvensbåndet.
- Anden auktionsfase (11. marts): Fordeling af dækningsområder i 2100 MHz-dækningskravet.
- Tredje auktionsfase (opstart 22. marts): Hovedfase for tildeling af frekvenser, hvor alle resterende frekvenser tildeles – undtagen dele af 26 GHz-frekvensbåndet.
- Fjerde auktionsfase (startdato kendes ikke): Resten af 26 GHz-frekvensbåndet tildeles.
- Femte auktionsfase (startdato kendes ikke): Tildelingsfase, hvor budgiverne byder på og tildeles specifikke placeringer i de respektive frekvensbånd.
Bekymring for 5G-monopol
I februar var Morten Christiansen, der er chef for teleselskabet 3, ude med en bekymring om, at vi kan få monopollignende tilstande på 5G-netværket i Danmark, hvis TDC Net vinder 3,5 GHz frekvensbåndet. TDC Net købte nemlig en lang række frekvenser i 2300 MHz-båndet i 2019, hvilket giver dem en fordel, mener Morten Christiansen.
– TDC vil kunne lave produkter, der er overlegne i forhold til, hvad de tre andre spillere på markedet vil kunne, fordi de har indkøbet fra 2019 med sig. Mod bedre vidende forærer man nu TDC en kæmpemæssig konkurrencefordel, fordi man ikke har indset, at de frekvenser, som man solgte i 2019, kan bruges til præcis det samme som de frekvenser, der nu kommer på auktion. Ved at betragte dem som to selvstændige indkøb får TDC mulighed for at erhverve en voldsom stor mængde 5G-kapacitet, som vil skævvride hele konkurrencebilledet, sagde Morten Christiansen dengang til Berlingske.
Teleminister Dan Jørgensen (S) afviste i starten af marts at ændre på auktionen.
“Den samlede vurdering [er], at designet på den kommende auktion ikke risikerer at påvirke den efterfølgende konkurrence på markedet negativt,” skriver Dan Jørgensen i et svar til den konservative teleordfører, Mona Juul, der havde bedt ministeren garantere, at auktionen ikke vil skade konkurrencen i Danmark.