ElbilerElbilerTophistorie

Vinter-rækkevidden på 100+ elbiler

Hvor meget falder rækkevidden på elbiler i vintermånederne? Fem års test fra norske NAF af mere end 100 elbiler giver et overblik.

Sneen og kulden er kommet til landet og det går typisk ud over rækkevidden på elbilerne. Hvor meget, kulden påvirker rækkevidden, er et samspil af faktorer, men der kan i de værste tilfælde barberes mere end 30 procent af kilometerantallet.

Den norske organisation NAF har i flere år gennemført rækkeviddetest af elbiler både sommer og vinter. I denne artikel har vi samlet testresultaterne fra NAF’s vintertest siden 2020. Det inkluderer mere end 100 forskellige bilmodeller og -varianter.

 

Oversigten er ikke videnskabelig, men skal ses som en vejledning. Der er masser af parametre, der skulle have været helt identiske, hvis de 100+ biler skulle kunne sammelignes direkte. Der er eksempelvis testresultater fra fem år, hvor temperatur og vind har varieret år for år.

Større batterier år for år

Pudsigt er det dog at se, at rækkevidden på bilerne konsekvent er vokset år for år. I 2020 var den gennemsnitlige WLTP-rækkevidde for de testede biler på 382 kilometer. De mistede i gennemsnit 19 procent af kapaciteten under vintertesten. I 2022 var gennemsnitsrækkevidden på 472 WLTP-kilometer, mens kong vinter igen skar 19 procent af rækkevidden.

 

I den seneste test fra 2024 er den gennemsnitlige WLTP-rækkevidde steget til hele 512 kilometer. Til gengæld er der skåret hele 23 procent af i vintertesten. Et tal, der er trukket godt op over gennnemsnittet af blandt andet Volkswagen ID.7 Pro (tab på 32 procent) og Tesla Model 3 Long Range Dual Motor (30 procent).

Derfor falder rækkevidden i kulde

Der er flere årsager til, at elbilernes rækkevidde falder om vinteren. En af dem er batteriets kemi. Modstanden i batteriet stiger, når temperaturen falder, og det forsager større tab, da en del af den lagrede energi omdannes til varme.

Opvarmning af kabinen er også en parameter, afhængig af hvilken effekt kabinevarmeren har brug for.

 

Sidst er der modstanden fra naturen. Regn, sne eller mudder på vejbanen giver højere rullemodstand. Samtidig giver kold luft højere luftmodstand end varm luft.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.